lördag 29 maj 2010

ÄRTSOPPA PÅ FÄRSKA ÄRTOR

Till lunch idag gjorde jag för första gången en ärtsoppa på gröna ärtor, detta på ett gammalt småländsk recept som gör sig utmärkt till en lunch. Jag använde dock frysta ärtor. Riktigt färska, nyplockade ärtor torde givetvis höja denna rätt många pinnhål bättre. Färska ärtor är ju i sig bara de fantastiskt goda. Soppan blir krämig och mättande. Man står sig sedan minst sagt lätt till middagen.



Här är receptet.

ÄRTSOPPA PÅ FÄRSKA ÄRTER (4 portioner)

Igredienser:

5 dl färska ärtor
1,5 dl vatten
1 l mjölk
3 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl grädde
Persilja
Salt
Peppar

Koka ärtorna i salt vatten. Koka sedan upp mjölken. Blanda mjölet med vatten till en redning. Häll under omrörning i redningen i den varma mjölken. Låt koka försiktigt i cirka 5 minuter och tillsätt sedan ärtorna. Salta och peppra. Vispa ihop äggulan med grädden i en soppskål. Häll sedan över den varma soppan däri och vispa kraftigt under tiden. Strö över rikligt med hackad persilja.Vispa kraftigt var det alltså, på så viss får du ett krämigt resultat. Serveras fördelaktigast med ett grovt matbröd.

fredag 28 maj 2010

KALMARLÅDA?!


Trots att jag är kalmarit fick jag inte reda på denna maträtts existens förrän bara några månader sen när jag bläddrade i Bonniers stora kokbok. En gråmulen försommardag som idag tänkte jag vore ett utmärkt tillfälle att slänga ihop och bekanta sig med denna något till synes bortglömda, och i mitt tycke i all sin enkelhet välkomponerat lovande rätt, till middag. En enkel husmansrätt utan krussiduller som visade sig bli mycket välsmakande och välkommen av både mig själv och min sambo.

Någon särdeles mycket information om rättens ursprungliga historia har jag inte lyckats finna någonstans. Antar att den är sprungen ifrån Kalmar med tanke på namnet. Vad jag läst mig till är att den kan anrättas på olika sätt. Gemensamt är dock att stekta lammkotletter eller lammracks helst skall ingå och alltid med Skånsk potatis oavsett vilket kött man väljer.

Skånsk potatis? Ja, lite roligt då det är en rätt med ett så småländsk klingande namn. Lammet förmodar jag ska anknyta till Öland?

Hur som helst, Skånsk potatis kan i sig även den anrättas på olika viss. Jag väljer dock oftast att anrätta mina skånska potatisar på detta sätt: Jag fräser först mycket hastigt finhackad lök, till detta tillsätts potatis som är hackad i små tärningar. När potatisen börjar få lite färg tillsätts grädde pö om pö tills dess att potatisen är riktigt instuvad med grädden. Salt och peppar tillsätts efter smak. Någon god senap kan också med fördel tillsättas i stuvningen.

För att få ihop en Kalmarlåda ska som nämnts lammkotletter eller lammracks ingå. Jag valde kotletter. Dessa ska vara enkelt stekta i salt och peppar. Till detta ska tunt skivad gurka med persilja serveras eller, som jag också sett i andra recept, saltgurka.

Det för mig dunkla ursprunget till trots blev det en smaklig anrättning och kommer med lätthet ingå i vår matsedel framöver.

torsdag 27 maj 2010

ETT SÄKERT TIPS I KOKBOKSDJUNGELN


Idag orkar jag inte laga något framför spisen. Dessutom är diskhon belamrad med disk som inte utgör en särskilt inspirerande miljö för kulinariska äventyr. Spar mig till imorgon fredag.

Läsa om mat har jag dock alltid tid över för. Låt mig därför först få bjuda på ett tips på en kokbok som betytt mycket för mig med titeln Det franska lantköket författad av Elisabeth David (1913-1992).

Elisabeth David har med denna bok öppnat upp miljoner ögon för det franska köket, inte minst i Storbritannien där hon är en legend och pionjär bland kokboksförfattare. Hon var dessutom en av de första som introducerade det italienska köket i Storbritannien. En omistlig klassiker i kokboksfaunan med andra ord som kommer överleva det mesta i genren kokböcker.

Här kan man glömma allt vad porriga bilder på mat heter. Här är matnyttig information matnyttig och inget annat. Hittar du den nånstans var inte sen med att inhandla den genast. Inte helt omöjlig att finna i antikvariat. Tro mig, den kommer få en alldeles särskilt upphöjd plats i din kokbokshylla.

VÄLKOMMEN!

Jag är övertygad om att den bästa maten görs bäst och helt utan prestationsångest och med en naturlig glädje. Med dessa enkla premisser och egenskaper kan vem som helst laga god mat, tro mig.

Här kommer du finna goda råd och tips om matlagning och dryck ifrån världens alla hörn och dessutom en hel del egna recept. Den röda tråden är en avväpnad attityd och som sagt, ingen prestationsångest.

Ingen prestationsångest är dock inte synonymt i köket med att allt är busenkelt och kan bli färdigt på en kvart för att smaka bra. Mat kräver sin tid ibland, det gäller bara att lägga ner sin kärlek och positivitet även i det som låter sig ta tid.