I Frankrike tar man det här med cider på allvar. Alla sorter av torr och halvtorr cider han sin egen speciella karaktär och är ljusår ifrån det kommersiella läskeblask som många förknippar med drycken. Det är också en stor del i det franska köket i såser, marinader, grytor och soppor, inte minst i bistromaten.
Så här års dricker jag gärna cider och använder det inte minst friskt i mina anrättningar. Cider, helst torr, går utmärkt att använda i stort sett alla rätter där vitt vin ingår som ett ombytligt alternativ.
Här är ett klassiskt franskt recept på Fläskkotlett i cider som jag ofta gör. Fläskkött gjord på detta vis blir aldrig trist.
Ingredienser för 2 personer:
2 fläskkotletter
1,5 matsked mjöl
2 dl cider (torr)
1 dl vatten
Vitlök
Två kvistar rosmarin
Kapris
Salt
Peppar
Börja med att bryna fläskkotletterna på båda sidor i smör. Ta sedan ut kotletterna ur pannan och lägg dem i en ungnsfast form och tillsätt därefter mjölet i pannan och blanda det gyllenbrunt med fettet. När detta blivit blankt häll i cidern och vattnet (tumregel: alltid hälften så mycket vatten som cider).
Låt det hela koka ihop i 3 minuter och häll sedan såsen över kotletterna. Tillsätt en klyfta vitlök och en eller två kvistar rosmarin(lite efter egen smak)till såsen och kotletterna och salta och peppra.
Lägg ett lock över formen om du har eller aliminiumfolie, det går lika fint. Sätt därefter in formen i ugnen på 160 grader i 30 minuter. Fem minuter innan anrättningen tas ur ugn häll kapris i såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar