tisdag 8 juni 2010

SALADE DE TOMATES À L`ORANGE - TOMATSALLAD MED APELSIN


Har tagit det lugnt med matlagandet de senaste dagarna. Har mest levt på pasta och schysta, ekologiska grönsaker. Var avslappnad idag också när det var dags för middag, fast testade samtidigt något helt nytt - en provensalsk tomatsallad med apelsin. Till detta hade jag kyckling. Går med största säkerhet bra att servera denna sallad till i stort sett vilket kött som helst, eller varför inte bara allena till en lunch, gärna med ett gott bröd till.

Salladen har provensalskt ursprung, och är bara en av alla enkla recept på kalla tomatsallader därifrån, och är snabb och enkel och göra. Tomat är fantastisk när det kommer till att ta åt sig smaker och just det provensalska köket bjuder många tips på hur du kan utnyttja tomatens kulinariska egenskaper till fulländning. Här är receptet:

Ingredienser (ca 2 portioner):

4 stora tomater eller 8 mindre
1 msk fint salt

Malen svartpeppar
Dragonvinäger (går lika bra med vitvinsvinäger, se bara till att krydda den med dragon)
1 apelsin
4 msk olivolja


Skär tomaterna i klyftor och blanda dem med saltet, pepparn, vinägern, saften ifrån apelsinen, och 2 msk av olivoljan. Låt stå i kylen eller något annat svalt ställe i 2-3 timmar. Ta sedan och låt dem rinna av ordentligt och tillsätt sedan resten av olivoljan. Strö strimlat apelsinskal ifrån apelsinen över salladen när den serveras. Om du vill, spara det som du silar av i ifrån tomaterna och blanda i lite vitlök och en eller två matskedar olivolja i detta så har du en fin marinad att steka expempelvis kyckling i som passar till salladen. Så gjorde jag och det blev himmelskt gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar