Pesto kan man göra, förutom på klassiskt viss, i en uppsjö av varianter. Det är bara fantasin som sätter stopp. Det är också ett vegetariskt alternativ när det är som bäst.
Roligast blir det givetvis om man gör sin egen pesto. Det blir inte bara godare, detta är också en anrättning som ger många roliga möjligheter att experimentera och komma fram till sina alldeles egna blandning.
Idag kände jag för Pesto till lunchen och gjorde för första gången min pesto på valnötter och bladpersilja istället för pinjenötter och basilika. Till detta hade jag även lite soltorkade tomater. Resultatet blev väl godkänt. Jag serverade peston enkelt med pasta. Pesto är så gott och rikt på smaker i sig att det behövs knappast mera till en lunch. Till middag kan man servera nån köttbit eller en bit enkelt tillagad fin fisk vid sidan av.
Många tycker att en riktig pesto ska mortlas eftersom detta är det traditionella sättet. Sedan menar många att vitlöken tar alldeles för mycket överhanden om man mixar sin pesto. Jag har dock inget emot att vitlöken blir lite tuffare och mixar oförskämt mina pestos i mixer.
Personligen är jag emot peppar i pesto. Saltet räcker finast helt allena. Nötterna med osten, det gröna och olivoljan ger i sig en god pepprighet och peppar blir bara därför överflödigt och i vägen för pestons egna underbart peppriga egenskaper.
Roligast blir det givetvis om man gör sin egen pesto. Det blir inte bara godare, detta är också en anrättning som ger många roliga möjligheter att experimentera och komma fram till sina alldeles egna blandning.
Idag kände jag för Pesto till lunchen och gjorde för första gången min pesto på valnötter och bladpersilja istället för pinjenötter och basilika. Till detta hade jag även lite soltorkade tomater. Resultatet blev väl godkänt. Jag serverade peston enkelt med pasta. Pesto är så gott och rikt på smaker i sig att det behövs knappast mera till en lunch. Till middag kan man servera nån köttbit eller en bit enkelt tillagad fin fisk vid sidan av.
Många tycker att en riktig pesto ska mortlas eftersom detta är det traditionella sättet. Sedan menar många att vitlöken tar alldeles för mycket överhanden om man mixar sin pesto. Jag har dock inget emot att vitlöken blir lite tuffare och mixar oförskämt mina pestos i mixer.
Personligen är jag emot peppar i pesto. Saltet räcker finast helt allena. Nötterna med osten, det gröna och olivoljan ger i sig en god pepprighet och peppar blir bara därför överflödigt och i vägen för pestons egna underbart peppriga egenskaper.
Här är receptet på min Pesto på valnötter, bladpersilja och soltorkade tomater:
Ingredienser (2 personer):
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1 dl valnötter
En näve bladpersilja
2 dl olivolja
6 st soltorkade tomater
Flingsalt
Börja med att mixa ihop vitlöken, osten tills dess att det är smulligt och fortsätt på samma sätt med nötterna. Mixa sen detta med bladpersiljan och olivoljan till en fin koncistens. Tillsätt sen de torkade tomaterna och mixa in dem fint. Smaka av med flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar