torsdag 10 juni 2010

GROVA SMÅLANDSKRINGLOR



Att baka eget matbröd är något jag inte sysslat med så värst mycket tidigare men senaste tiden gett mig den på att faktiskt göra ofta. Ett gott nybakat matbröd kan verkligen ta en lunch eller middag på nya och högre höjder. En del rätter kräver ju nästan ett gott bröd som tilltugg.

Ett gammalt recept som jag fastnat för och som är både nyttigt och gott är Grova smålandskringlor. Passar till den lite grövre maten, gärna matiga soppor.

Bakreceptet jag använder mig av är hämtat ur boken Smaka på Småland. Så här lätt fixar du dina Grova smålandskringlor:


Ingredienser:

20 st

2 dl vetemjöl och 4 dl grovt rågmjöl
eller 3 dl kornmjöl och 3 dl rågmjöl
1 tsk hjorthornssalt
200 g smör
3 dl filmjölk
Till utbakningen:
1-2 dl vetemjöl

Blanda mjölet med hjorthornssalt. Arbeta in smöret med fingrarna till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och arbeta ihop alltsammans till en deg. Ta upp degen och arbeta den smidig. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma dem till kringlor (gärna som på bilden). Lägg kringlorna på bakplåtspapper på plåt, pensla med lite vatten på varje kringla, och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar