Trots att jag är kalmarit fick jag inte reda på denna maträtts existens förrän bara några månader sen när jag bläddrade i Bonniers stora kokbok. En gråmulen försommardag som idag tänkte jag vore ett utmärkt tillfälle att slänga ihop och bekanta sig med denna något till synes bortglömda, och i mitt tycke i all sin enkelhet välkomponerat lovande rätt, till middag. En enkel husmansrätt utan krussiduller som visade sig bli mycket välsmakande och välkommen av både mig själv och min sambo.
Någon särdeles mycket information om rättens ursprungliga historia har jag inte lyckats finna någonstans. Antar att den är sprungen ifrån Kalmar med tanke på namnet. Vad jag läst mig till är att den kan anrättas på olika sätt. Gemensamt är dock att stekta lammkotletter eller lammracks helst skall ingå och alltid med Skånsk potatis oavsett vilket kött man väljer.
Skånsk potatis? Ja, lite roligt då det är en rätt med ett så småländsk klingande namn. Lammet förmodar jag ska anknyta till Öland?
Hur som helst, Skånsk potatis kan i sig även den anrättas på olika viss. Jag väljer dock oftast att anrätta mina skånska potatisar på detta sätt: Jag fräser först mycket hastigt finhackad lök, till detta tillsätts potatis som är hackad i små tärningar. När potatisen börjar få lite färg tillsätts grädde pö om pö tills dess att potatisen är riktigt instuvad med grädden. Salt och peppar tillsätts efter smak. Någon god senap kan också med fördel tillsättas i stuvningen.
För att få ihop en Kalmarlåda ska som nämnts lammkotletter eller lammracks ingå. Jag valde kotletter. Dessa ska vara enkelt stekta i salt och peppar. Till detta ska tunt skivad gurka med persilja serveras eller, som jag också sett i andra recept, saltgurka.
Det för mig dunkla ursprunget till trots blev det en smaklig anrättning och kommer med lätthet ingå i vår matsedel framöver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar