lördag 29 maj 2010

ÄRTSOPPA PÅ FÄRSKA ÄRTOR

Till lunch idag gjorde jag för första gången en ärtsoppa på gröna ärtor, detta på ett gammalt småländsk recept som gör sig utmärkt till en lunch. Jag använde dock frysta ärtor. Riktigt färska, nyplockade ärtor torde givetvis höja denna rätt många pinnhål bättre. Färska ärtor är ju i sig bara de fantastiskt goda. Soppan blir krämig och mättande. Man står sig sedan minst sagt lätt till middagen.



Här är receptet.

ÄRTSOPPA PÅ FÄRSKA ÄRTER (4 portioner)

Igredienser:

5 dl färska ärtor
1,5 dl vatten
1 l mjölk
3 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl grädde
Persilja
Salt
Peppar

Koka ärtorna i salt vatten. Koka sedan upp mjölken. Blanda mjölet med vatten till en redning. Häll under omrörning i redningen i den varma mjölken. Låt koka försiktigt i cirka 5 minuter och tillsätt sedan ärtorna. Salta och peppra. Vispa ihop äggulan med grädden i en soppskål. Häll sedan över den varma soppan däri och vispa kraftigt under tiden. Strö över rikligt med hackad persilja.Vispa kraftigt var det alltså, på så viss får du ett krämigt resultat. Serveras fördelaktigast med ett grovt matbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar