torsdag 10 juni 2010

GROVA SMÅLANDSKRINGLOR



Att baka eget matbröd är något jag inte sysslat med så värst mycket tidigare men senaste tiden gett mig den på att faktiskt göra ofta. Ett gott nybakat matbröd kan verkligen ta en lunch eller middag på nya och högre höjder. En del rätter kräver ju nästan ett gott bröd som tilltugg.

Ett gammalt recept som jag fastnat för och som är både nyttigt och gott är Grova smålandskringlor. Passar till den lite grövre maten, gärna matiga soppor.

Bakreceptet jag använder mig av är hämtat ur boken Smaka på Småland. Så här lätt fixar du dina Grova smålandskringlor:


Ingredienser:

20 st

2 dl vetemjöl och 4 dl grovt rågmjöl
eller 3 dl kornmjöl och 3 dl rågmjöl
1 tsk hjorthornssalt
200 g smör
3 dl filmjölk
Till utbakningen:
1-2 dl vetemjöl

Blanda mjölet med hjorthornssalt. Arbeta in smöret med fingrarna till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och arbeta ihop alltsammans till en deg. Ta upp degen och arbeta den smidig. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma dem till kringlor (gärna som på bilden). Lägg kringlorna på bakplåtspapper på plåt, pensla med lite vatten på varje kringla, och grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 12 minuter.

tisdag 8 juni 2010

SALADE DE TOMATES À L`ORANGE - TOMATSALLAD MED APELSIN


Har tagit det lugnt med matlagandet de senaste dagarna. Har mest levt på pasta och schysta, ekologiska grönsaker. Var avslappnad idag också när det var dags för middag, fast testade samtidigt något helt nytt - en provensalsk tomatsallad med apelsin. Till detta hade jag kyckling. Går med största säkerhet bra att servera denna sallad till i stort sett vilket kött som helst, eller varför inte bara allena till en lunch, gärna med ett gott bröd till.

Salladen har provensalskt ursprung, och är bara en av alla enkla recept på kalla tomatsallader därifrån, och är snabb och enkel och göra. Tomat är fantastisk när det kommer till att ta åt sig smaker och just det provensalska köket bjuder många tips på hur du kan utnyttja tomatens kulinariska egenskaper till fulländning. Här är receptet:

Ingredienser (ca 2 portioner):

4 stora tomater eller 8 mindre
1 msk fint salt

Malen svartpeppar
Dragonvinäger (går lika bra med vitvinsvinäger, se bara till att krydda den med dragon)
1 apelsin
4 msk olivolja


Skär tomaterna i klyftor och blanda dem med saltet, pepparn, vinägern, saften ifrån apelsinen, och 2 msk av olivoljan. Låt stå i kylen eller något annat svalt ställe i 2-3 timmar. Ta sedan och låt dem rinna av ordentligt och tillsätt sedan resten av olivoljan. Strö strimlat apelsinskal ifrån apelsinen över salladen när den serveras. Om du vill, spara det som du silar av i ifrån tomaterna och blanda i lite vitlök och en eller två matskedar olivolja i detta så har du en fin marinad att steka expempelvis kyckling i som passar till salladen. Så gjorde jag och det blev himmelskt gott.

fredag 4 juni 2010

EKOKRAFT



När det kommer till frukt och grönt handlar vi i vårt hushåll i stort sett endast ekologiskt, för att inte också tala om alla andra basvaror. Det är lite dyrare med ekologiskt, men jag kan knappast se det som en lyxvara, snarare att man gör en insatts och en investering i vår miljö. Jag är övertygad om att de extra kostnaderna kommer både mig själv och jorden till gagn. Ekologiskt odlade eller tillverkade varor är ju onekligen en stark maktfaktor att räkna med idag.

Nu har jag och min sambo bestämt för att varje fredag dessutom få hem de gröna basvarorna till dörren varje fredag. Vi skickar efter våra ekologiska gröna basvaror ifrån http://www.arstiderna.com/. Bekvämt samtidigt som att varorna samfraktas med andra beställningar.

Första lasset med frukt och grönt därifrån kom idag. Tomaterna doftar, vilket är snarare undantag än regel bland utbudet av tomater i livsmedelsbutiken, och blåbären smakar faktiskt blåbär.

Ekologiskt är gott, inte bara för moder jord och hennes mångfald, utan också för näsa och gom.

torsdag 3 juni 2010

PESTO PÅ VALNÖTTER, BLADPERSILJA OCH SOLTORKADE TOMATER


Pesto kan man göra, förutom på klassiskt viss, i en uppsjö av varianter. Det är bara fantasin som sätter stopp. Det är också ett vegetariskt alternativ när det är som bäst.

Roligast blir det givetvis om man gör sin egen pesto. Det blir inte bara godare, detta är också en anrättning som ger många roliga möjligheter att experimentera och komma fram till sina alldeles egna blandning.

Idag kände jag för Pesto till lunchen och gjorde för första gången min pesto på valnötter och bladpersilja istället för pinjenötter och basilika. Till detta hade jag även lite soltorkade tomater. Resultatet blev väl godkänt. Jag serverade peston enkelt med pasta. Pesto är så gott och rikt på smaker i sig att det behövs knappast mera till en lunch. Till middag kan man servera nån köttbit eller en bit enkelt tillagad fin fisk vid sidan av.

Många tycker att en riktig pesto ska mortlas eftersom detta är det traditionella sättet. Sedan menar många att vitlöken tar alldeles för mycket överhanden om man mixar sin pesto. Jag har dock inget emot att vitlöken blir lite tuffare och mixar oförskämt mina pestos i mixer.

Personligen är jag emot peppar i pesto. Saltet räcker finast helt allena. Nötterna med osten, det gröna och olivoljan ger i sig en god pepprighet och peppar blir bara därför överflödigt och i vägen för pestons egna underbart peppriga egenskaper.

Här är receptet på min Pesto på valnötter, bladpersilja och soltorkade tomater:


Ingredienser (2 personer):

1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan

1 dl valnötter
En näve bladpersilja
2 dl olivolja
6 st soltorkade tomater
Flingsalt

Börja med att mixa ihop vitlöken, osten tills dess att det är smulligt och fortsätt på samma sätt med nötterna. Mixa sen detta med bladpersiljan och olivoljan till en fin koncistens. Tillsätt sen de torkade tomaterna och mixa in dem fint. Smaka av med flingsalt.

onsdag 2 juni 2010

EN OAS I KOKBOKSTRÄSKET


När det gäller kokböcker eftersöker jag kokboksförfattare vilka kan konststycket att lämna över mycket av fantasin till läsaren. Dessa är inte lätta och hitta och oftast finner man dem så klart bland klassikerna, de som överlevt tidens tand.

I Sverige finns ett av få förlag som verkligen lyckats med att med kunskap och värme förmedla vår mattradition och detta är Gullers förlag, www.gullersforlag.se/. Deras kokboksförfattare och fotografer har lyckats skapa en oas i kokboksträsket - ett lite miniuniversitet i svensk mattradition och husmanskost om man så vill. Rekommenderas varmt med andra ord.

I EN LIVSMEDELSBUTIK NÄRA DIG

Äkta glass utan konstiga smakersättningar är inte omöjlig att hitta i den vanliga livsmedelsbutiken. Har fått fatt i min favorit bland köpeglass i den lokala Konsumaffären. Det handlar om italiensk glass ifrån Erika-eis. Detta är så nära äkta välsmakande, gräddig italiensk glass man kan komma när det handlar om att köpa färdigt i livsmedelsbutik. Ett fullgott alternativ om eller när man är sugen på äkta vara men vill slippa att göra egen glass.

Glassen är gjord på ekologisk grädde ifrån italienska alpkossor. Finns i de flesta klassiska italienska smakerna och innehåller alltid riktiga råvaror. Min favorit är den med pistage. Ja, den innehåller äkta pistagenötter och till skillnad ifrån den köpta glassen med smakerstättning, som långt ifrån smakar vad som kan liknas vid pistage, smakar den så klart därför verkligen pistage.

Åt nyss deras glass med hasselnötssmak. På förteckningen står det att den innehåller hela 7% riktiga hasselnötter. Inte illa.


tisdag 1 juni 2010

FLÄSKKOTLETTER I CIDER


I Frankrike tar man det här med cider på allvar. Alla sorter av torr och halvtorr cider han sin egen speciella karaktär och är ljusår ifrån det kommersiella läskeblask som många förknippar med drycken. Det är också en stor del i det franska köket i såser, marinader, grytor och soppor, inte minst i bistromaten.

Så här års dricker jag gärna cider och använder det inte minst friskt i mina anrättningar. Cider, helst torr, går utmärkt att använda i stort sett alla rätter där vitt vin ingår som ett ombytligt alternativ.

Här är ett klassiskt franskt recept på Fläskkotlett i cider som jag ofta gör. Fläskkött gjord på detta vis blir aldrig trist.

Ingredienser för 2 personer:

2 fläskkotletter
1,5 matsked mjöl
2 dl cider (torr)
1 dl vatten
Vitlök
Två kvistar rosmarin
Kapris
Salt
Peppar


Börja med att bryna fläskkotletterna på båda sidor i smör. Ta sedan ut kotletterna ur pannan och lägg dem i en ungnsfast form och tillsätt därefter mjölet i pannan och blanda det gyllenbrunt med fettet. När detta blivit blankt häll i cidern och vattnet (tumregel: alltid hälften så mycket vatten som cider).

Låt det hela koka ihop i 3 minuter och häll sedan såsen över kotletterna. Tillsätt en klyfta vitlök och en eller två kvistar rosmarin(lite efter egen smak)till såsen och kotletterna och salta och peppra.

Lägg ett lock över formen om du har eller aliminiumfolie, det går lika fint. Sätt därefter in formen i ugnen på 160 grader i 30 minuter. Fem minuter innan anrättningen tas ur ugn häll kapris i såsen.